Uncategorized

Black Sabbath – kungarna av metal

1970-talet var en era som födde några av historiens absolut bästa band i hårdrocks- och metalgenren. Deep Purple hade snabbhet och teknik. Led Zeppelin mystiken och en fantastisk förmåga att skriva odödliga låtar. Uriah Heep… var Uriah Heep. Visst, det finns fler fantastiska hårda band från den epoken än de som nämndes, det spelar ingen roll. Många skulle säkerligen hålla med om att Black Sabbath var bäst av dem alla. Till skillnad från banden som nämnts var de varken särskilt tekniska eller sofistikerade, snarare tvärtom. Deras musikhistoriska avtryck hörs numera i princip all metal som görs. De var också mycket inflytelserika i en musikgenre som kommit att kallas för sludge.

Black Sabbath startade under namnet Earth i slutet av 60-talet i Birmingham. Precis som för alla andra band präglades inledningen av deras karriär av slit med liten avkastning. Om de hade spelat idag har de kunnat bilda firma och tagit ett företagslån, men på den tiden var det bara att sänka blicken och jobba vidare. Hundratals spelningar per år blev det i och runt Birmingham som var deras hemstad, och såklart i övriga Storbritannien. Men allt slit och spelande ledde till att de utvecklade en egen stil som även om den var unik också låg i linje med vad många andra samtida artister höll på med. Vad som skulle komma att bli hårdrock och heavy metal föddes under den här tiden. Det riktigt stora kommersiella genombrottet fick gruppen när de släppte låten och albumet Paranoid år 1970. Den skulle åtföljas av en serie epokgörande album under 70-talets inledning.

Black Sabbath var kattmynta för 70-talets moralpoliser. Deras musik anklagades redan från första början för att hämta inspiration från sataniska krafter. Bandet hjälpte självklart själva till genom sitt myckna festande, knarkande och det vilda leverne som hörde till dåtidens rockstjärneliv. Framför allt bandets frontman, Ozzy Osbourne, fick rykte om sig att leva alldeles särskilt hårt. Hans livsföring skulle tillslut leda till att han fick sparken från sitt egna band. Det dröjde dock till 70-talets slut och vid det laget var bandets storhetsperiod över. Synen både på Sabbath som band och dess individuella medlemmar skulle dock komma att förändras.

Svårt som det kan vara att tro finns det faktiskt kopplingar mellan Black Sabbath och den folkligaste av musiktävlingar. Det är bara ett exempel på vad det kan bli av personer som spenderade stora delar av sin karriär med att förknippas med mörka krafter. Tony Iommi, bandets gitarrist, har faktiskt deltagit i schlagerfestivalen, om än bara som låtskrivare. Ozzy för sin del fick dels en framgångsrik solokarriär och blev huvudperson i en av tidernas mest framgångsrika tv-serier. MTV-serien The Osbournes gjorde honom till stjärna än en gång i början av 00-talet.Nästa artikel