Uncategorized

Gitarrer för rockälskaren

En av de främsta ingredienserna i rockmusiken, och anledningen till att heavy metal började utkristallisera sig som en egen musikgenre, är gitarrerna. Det var de engelska rockbanden Led Zeppelin, Deep Purple och Black Sabbath som introducerade en mer gitarrbaserad musikstil i slutet av 1960-talet. Samtida med dessa band var killen som för alltid skulle förändra vad som var möjligt att göra med en elgitarr, och på vilket sätt publiken skulle lära sig uppskatta den – Jimi Hendrix!

Med introduceringen av den mer drivna gitarrocken hade ett nytt sound skapats som ligger bakom hela den rock- och metalvåg som sköljt över världen ända sedan dess. Ett allt snabbare gitarrspel blev allt viktigare inom rockmusiken. Det gäller att hålla fingrarna i trim och hoppas att man inte får artros. Du kan själv göra tester och få information om sjukdomen på www.artros.org. Får man artros i fingrarna är det viktigt att hålla igång dem, och då kan det vara bra att lira snabb rockmusik på gitarren så länge man kan. Här kommer en liten snabbpresentation av några av de främsta gitarrmärkena inom rockmusiken:

  • Gibson. 1894 startade Orville Gibson tillverkning av mandoliner och gitarrer i sin verkstad i Kalamazoo. Under 1920-talet började man även att bygga den allt populärare banjon. Under 1930-talet utvecklade Gibson en rad olika gitarrmodeller för att möta behovet hos den allt starkare jazztrenden. Även elgitarr fanns bland sortimentet, men det skulle dröja till 1952 innan de introducerade sin första ”planka”, alltså en ren elgitarr utan resonanslåda. Det var den ikoniska modellen Les Paul, som bland annat Eric Clapton, Jimmy Page och Slash har gjort odödlig. Gibson tillverkar även förstärkare och är djupt involverade i dataspelet Guitar Hero, i vilket man för övrigt bara kan spela på en Gibsongitarr.
  • Fender. 1946 startade Leonidas ”Leo” Fender sin gitarrtillverkning i Fullerton. Redan 1950 blev Fender först med att tillverka och sälja en kommersiellt framgångsrik elgitarr, deras Telecaster. 1954 släpptes den första av Fenders ikoniska rockklassiker, The Stratocaster – and the rest is history, som man brukar säga. The Stratocaster har inte varit ur produktion sedan dess. Fender tillverkar även bland annat basgitarrer och förstärkare. Listan över framstående Stratocaster-spelare kan göras lång, men här kommer några av de mest betydelsefulla: Jimi Hendrix, George Harrison, Ritchie Blackmore, Eric Clapton (bytte från Gibson 1967), Buddy Holly och Mark Knopfler.
  • PRS. 1985 startade gitarrbyggaren Paul Reed Smith sin verksamhet i Stevensville. Det är alltså en förhållandevis ung gitarrfabrik, men det kompenserar de med kvalitet. De har snabbt blivit en av de främsta märkena för en hel rad stora gitarrister. De har kommit med några nya innovationer som gillats av främst kreativa gitarrister. Där Gibson och Fender lutade sig mot brukaren, musikern, i sitt utvecklingsarbete har PRS byggaren, hantverkaren, som inspiratör. Bland PRS tillskyndare märks bland annat Carlos Santana, Bernie Marsden och Mike Oldfield.

De tre gitarrmärkena på listan råkar alla vara amerikanska, men det finns så klart framstående gitarrer från andra delar av världen också, Ibanez och ESP från Japan kan nämnas. Alla tillverkarna ovan erbjuder högkvalitativa instrument till höga priser, men de har även budgetalternativ för den som ännu inte slagit igenom.Föregående artikel