Hårdrock

Hårdrock och klassisk musik

Även om hårdrock och klassisk musik kan tyckas vara varandras absoluta motpoler, har de två genrerna mer gemensamt än man skulle kunna tro. Som typexempel kan nämnas den subgenre till hårdrock som kallas nyklassisk metal, eller neoclassical metal. Framstående inom genren är bland annat gitarrister som Yngwie Malmsteen och band som Queen och Deep Purple, och den går ut på att man blandar melodier och andra element från klassisk musik med hårdrock och heavy metal.

Det finns fler exempel på detta möte mellan den klassiska musiken och hårdrocken. I Konserthuset i Gävle hölls till exempel evenemanget Classic Metal Crunch, där två till ytan så olika genrer som symfonisk musik och death metal blandades.

Just det symfoniska inslaget återkommer även i genren symphonic metal, där man med metal som grund blandar in operasång och symfoniinstrument som stråkar och piano. Exempel på band som spelar denna typ av musik är Nightwish och Within Temptation.

Dessutom finns det studier som tyder på att de som lyssnar på hårdrock och de som lyssnar på klassisk musik har precis samma typ av personlighet – de är känsliga, kreativa människor som trivs med sig själva. Det visar bland annat en undersökning som utfördes vid Heriot-Watt University, där 36 000 människor från olika länder deltog.

Oavsett om du gillar klassisk musik eller hårdrock (eller både och) så är det viktigt med ett bra ljudsystem i din tjänstebil, så att du kan lyssna på musik med rejält tryck i högtalarna på väg till jobbet. Det anser många vara det bästa sättet att vakna till på morgonen. Om du vill ha en tjänstebil som både har bra högtalare och är bra för miljön kan du till exempel titta på Hyundais utbud av tjänstebilar.Föregående artikel