Hårdrock

Hårdrockens instrument

För att kunna spela hårdrock behöver man onekligen vissa instrument – det går inte att spela hårdrock med bara ett piano och en akustisk gitarr, till exempel. Det som karakteriserar hårdrocken är kanske framförallt elgitarren och elbasen, och det faktum att man spelar med distade gitarrer. Det sista är en förkortning av det engelska ordet ”distortion”, det vill säga ungefär ”förvridning”. Distortion innebär att man manipulerar den elektriska signalen som ger elgitarren dess ljud för att skapa en ljudeffekt som kan beskrivas som mer rå och rivig än en vanlig gitarr. Detta ljud sägs ha uppkommit då gitarristen Willie Kizarts förstärkare skadades under transporten till en spelning, vilket gjorde att ljudet förändrades. Kizart gillade dock förändringen, och bestämde sig för att spela så. Sedermera har distade elgitarrer nästintill blivit kvintessensen av hårdrock.

Något annat som är mycket viktigt, förutom elgitarrerna, är trummorna. Trummorna kan sägas vara själva ryggraden i en hårdrockslåt, som alla andra instrument lutar sig tillbaka på. Ibland får trummorna också sin stund i rampljuset i form av ett trumsolo.

Slutligen är det vanligt att hårdrocksband kompas av en keyboard, även om det är ett instrument som inte är lika tätt förknippat med just hårdrocksgenren.

Det alla dessa instrument har gemensamt är att de är dyra, vilket betyder att det är något av en investering att starta ett hårdrocksband, då man behöver alla instrumenten. Om man skulle behöva ta ett lån för att ha råd med sitt eller sina bandkompisars instrument, ska man gå in på Enklare.se. Där kan man nämligen enkelt låna pengar till vad man än behöver. Sedan kan man rocka loss med sitt band och sin nya elgitarr eller sina nya trummor.