Uncategorized

Känd nordisk heavy metal

Många nordiska band inom hårdrocks- och heavy metal-genren är kända även på ett internationellt plan. Det är till och med så att det ”skandinaviska soundet” är ett populärt uttryck använt av recensenter när det skrivs om nya skivsläpp. Här snackar vi om rejält med energi i form av pompösa låtar och mycket attityd! Kompletterat med storslagna live-framträdanden som gett elbolagen, exempelvis elbolaget Göta Energi en riktig utmaning på grund av hög elförbrukning i samband med konserterna, så har vi receptet på hårdrock och heavy metal som det ska vara. Här nedan ska vi titta på några av de kända nordiska banden inom genren.

Europe

Ett av de allra första internationellt erkända hårdrocksbanden från Norden. Svenska Europe började sin bana genom att vinna Rock-SM år 1982 och fick som vinst spela in en LP. Efter några skivsläpp lyckades bandet med en riktig fullträff 1986 i och med plattan ”The Final Countdown”, som blev en succé över i stort sett hela världen. Bandet upplöstes på grund av minskad popularitet ett par år in på 90-talet, men återuppstod ett antal år senare och är fortfarande aktivt med både skivsläpp och konserter.

Stratovarius

Ett finskt band från den så kallade Power Metal-genren. Den centrala figuren här är gitarristen Timo Tolkki som också var grundaren av bandet. Den första skivan släpptes i slutet av 80-talet. I skrivande stund har Stratovarius inte varit aktivt på några år, men fansen hoppas förstås på en comeback.

TNT

Det norska hårdrocksbandet TNT är förvisso inte till 100 % norskt, eftersom sångaren (Tony Harnell) är amerikan. Bandet bildades i Trondheim i början av 80-talet och släppte sin första skiva med en annan sångare – på norska – år 1982. TNT ökade i popularitet i samband med musikvideon till låten ”Seven Seas” från 1984 och hade sin absoluta storhetstid i och med skivsläppet ”Tell No Tales” (1987) som blev internationellt erkänt.

King Diamond

Skräckrockaren King Diamond var tidigare frontfigur i danska bandet Mercyful Fate, ett kontroversiellt gäng som skrämde slag i sin publik på diverse olika sätt. King Diamond som soloartist är trots allt en upplevelse live och han har alltid omgett sig med mycket duktiga musiker – bland annat den kända trummisen Mikkey Dee och gitarristen Andy Laroque.

220 Volt

Det norrländska bandet som var tidigt ute i ”hårdrocks-Sverige”. 220 Volt har fått skapligt erkännande utomlands, men det var i Sverige som populariteten varit som störst. Jullåten ”Heavy Christmas”, balladen ”Lorraine” och rockaren ”High heels” är särskilt värda att nämna.

Yngwie Malmsteen

Det vore väl illa att inte nämna den svenska stjärngitarristen Yngwie Malmsteen här. Mycket kan man tycka om den lite specielle Yngwie, men han är definitivt en stilbildande gitarrist som har kopierats i stor utsträckning. Kombinationen av klassisk musik och hårdrock fungerar utmärkt och gitarrspelet är inget annat än bländande.