Hårdrock

Kända hårdrocksmusikvideor

Sedan MTV slog igenom i början av 1980-talet har videon varit ett viktigt komplement till musiken, då musikvideon blev ett fenomen. Genom åren har kvaliteten och kreativiteten i dessa musikvideor varierat, men de artister som lade ner tid och pengar på att skapa en rolig, snygg eller på annat sätt uppseendeväckande video fick ofta igen pengarna genom att låtens popularitet fick en skjuts av videon. I vissa fall är musikvideon minst lika känd som själva låten, till exempel i fall som Michael Jacksons ”Thriller”, A-has ”Take On Me” och Peter Gabriels ”Sledgehammer”. Även inom hårdrocksgenren finns ett flertal av dessa ikoniska musikvideor, som har gjort att både videorna och deras tillhörande låtar har gått till historien.

Det går till exempel inte att tala om rock och musikvideor i samma mening utan att nämna Queen, som har skapat musikvideor som de till ”I Want To Break Free” och ”Bohemian Rhapsody”. I den förstnämnda videon gör gruppen en slags parodi på en brittisk såpopera med titeln Coronation Street. Alla bandmedlemmar är utklädda till kvinnor, Freddie Mercury själv till en dammsugande hemmafru, och de sjunger om hur de vill bryta sig loss från sina nuvarande liv. Den andra halvan av videon liknar närmast ett drömscenario, innan man i slutet av videon återvänder till det alldagliga livet i såpan. Videon var enligt bandet själva ett sätt att visa att de inte tog sig själva på så stort allvar, utan också kunde skämta. Skämtet uppskattades dock inte i det mer konservativa USA, där MTV vägrade att spela videon. Anledningen till att Queen ville visa sin humor var att de tidigare gjort flera allvarligare, episka musikvideor.

Det är definitivt till denna kategori som man kan räkna musikvideon till ”Bohemian Rhapsody”. Bilden som inleder videon, med de fyra bandmedlemmarna som lyfter sina huvuden mot en svart bakgrund, har blivit så ikonisk att de flesta känner igen den även om de inte har sett originalvideon. Dessa teatrala och konstnärliga sekvenser visas omväxlande med bilder från en livespelning av låten, vilket sammantaget ger intrycket av ett sant hårdrocksmästerverk.

Ännu en hårdrocksvideo som måste nämnas i detta sammanhang är Twisted Sisters ”I Wanna Rock”, som kom ut år 1984 – under musikvideons guldålder, med andra ord. Videon berättar historien om elever som gör revolt mot en tyrannisk lärare, och det är nog en fantasi som alla som någon gång tillbringat långa dagar i skolbänken kan relatera till, oavsett vilket årtionde man gick i skolan. Videon kan närmast ses som en uppföljare på en annan Twisted Sister-låt från samma år, nämligen ”We’re Not Gonna Take It”. I den videon ser vi samma lärare, men denna gång i rollen som strikt familjefader, vars son gör revolt.

Även om betydelsen av musikvideon (i alla fall på tv) har minskat med åren (vilket betyder att MTV har fått utöka sitt programutbud med annat än musikvideor) är en tv-skärm för många fortfarande det bästa sättet att titta på musikvideor. Om du är en av dem som tycker så, men du skulle behöva en ny tv-bänk för att kunna titta på dem ordentligt, ska du gå in på Furniturebox.se, där det finns ett brett utbud av tv-bänkar som passar de flesta tv-modeller.Föregående artikel