Hårdrock

Kerrang – en legendarisk rocktidning

 

En av världens mest legendariska tidningar är brittiska Kerrang som länge informerat och underhållit musikälskare och hårdrockare med sina intressanta artiklar, reportage och intervjuer. Tidningen publicerades för första gången under sommaren 1981 och sedan dess har den hört till en av de främsta inom sitt slag; att få uppmärksamhet av Kerrang är ett av de största framstegen för nya rockband! För den som är intresserad av rock och olika typer av hårdrock måste man nog säga att den här tidningen är ett måste, och det finns även en internetversion av den om man går in på dess hemsida.

Tidningens namn är lite lustigt; enligt egen utsago så är det en beskrivning av det ljud som uppstår då en gitarrist ”dänger till på” strängarna på sin elgitarr och idag är det synonymt med bra musikjournalistik. Det var därför passande att den första omslagspojken på denna tidning var just en gitarrist; skoluniforms-klädda gitarrlegenden Angus Young från den australiensiska gruppen AC/DC prydde stolt omslaget och har gjort det många gånger sedan dess.

Sedan millennieskiftet finns Kerrang även som en radiokanal och här kan lyssnarna avnjuta den hårdrock som man annars inte brukar höra på mainstream radio. Eftersom tidningen alltid varit noga med att hålla sig a jour med alla nya trender inom rockmusiken avspeglas detta även i radiokanalen och man kan räkna med att få höra både klassiker som det allra senaste inom rockmusik. Man har också en TV kanal där man visar videor och konserter från olika tider och inom olika typer av rock.

Idag finns Kerrang i många länder och även om tidningen länge enbart var på engelska så finns det nu versioner på tyska och spanska. Det finns också en australiensisk version av tidningen.