Uncategorized

Slipknot

Slipknot bildades av trummisen Shawn Crahan och Paul Gray, basist, 1995 i Des Moines i delstaten Iowa i USA. I början av karriären var det lite ostadigt med medlemmarna som kom och gick, men ganska snart utvecklades en lineup som kom att bestå ända fram till 2010 då Paul Gray avled. Sångaren Corey Taylor har varit med sedan ett tidigt skede och många förknippar felaktigt bandet med just honom. Slipknot ses som de första inom New wave of American Heavy Metal men klassas även som nu-metal.

Visste du detta om Slipknot?

  • Från början hette bandet som skulle komma att bli Slipknot The Pale Ones och planeringen sköttes ofta nattetid på en bensinstation där Joey Jordison, trummis, jobbade natt. Jordison lämnade bandet 2013. Det var även under ett av mötena i sena natten på bensinstationen som Jordison föreslog att de skulle byta namn på bandet till just Slipknot, efter en av deras låtar. Ordet slipknot betyder glidknut eller snara, och stämmer väl överens med bandets musik och allmänna uttryck av aggression och provokation.
  • När de började spela in i studio hade de ingen inspelningsbudget och inga sponsorer, så de fick självfinansiera hela projektet som då, 1995, kostade runt 40 000 dollar. ”Mate. Feed. Kill. Repeat” utkom men det gav inte några skivkontrakt, endast några småspelningar, så det var bara att ge sig in i studion igen för att skapa nytt material.
  • Bandet började sträva efter att låta lite mer melodiskt, och 1998 gav de ut en femspårs-demo som var exklusiv för skivbolagen. Detta gav frukt och nu började bandet få en del uppmärksamhet. En producent som besökt en av deras spelningar erbjöd sig att producera deras debutalbum. Kontrakt skrevs med Roadrunner Records och på 500 000 dollar. Resultatet blev det självbetitlade albumet ”Slipknot” som släpptes i juni 1999. År 2000 sålde de platina som det första bandet hos Roadrunner Records att nå den nivån. Succén var ett faktum och Slipknot hade fans över hela världen.
  • 2001 släppte de sitt andra studioalbum och hade spelningar över slutsålda arenor världen över. Uppmärksamheten och turnerandet blev slitsamt för medlemmarna och interna konflikter började gro. På grund av detta tog bandet en paus 2002, men de kunde inte hålla sig ifrån varandra. Hösten 2002 släppte de en DVD, Disasterpieces, och året efter började de arbeta i studio med sitt tredje album som släpptes 2004.
  • De har släppt 5 studioalbum och två samlingsalbum, nominerats för 7 grammys men endast fått en och de har sålt dubbel platina.

Bandet har släppt en massa merchandise som kan beställas eller köpas under deras konserter. Älskar du Slipknot och vill ha en egen keps med personligt tryck kan du beställa hos Medtryck. Skaffa personliga kepsar till dig och vännerna som tydligt visar vilket band ni helst lyssnar på.

Senaste nytt

I slutet av maj 2019 meddelade bandets trummis att på grund av dödsfall i familjen vill familjen sörja ifred. Detta kan påverka bandets kommande spelningar men Slipknot reser sig alltid från alla motgångar, så fansen kan ta det lugnt och sörja tillsammans med Shawn.