Uncategorized

Bygg en studio för heavy metal

Om du är intresserad av att producera bra heavy metal-musik kan du ha funderat på att bygga din egen musikstudio. Då kan du behöva en del byggmaterial, beroende på om studion ska ligga i din lägenhet eller i ett nytt hus på tomten. Många producenter och låtskrivare inom heavy metal jobbar hemifrån och producerar framgångsrika låtar från sina egna studiorum.

Genom att använda marktegel från Stenbolaget kan du stenlägga området utanför din studio så att du enkelt kan transportera ut och in tung studioutrustning. Marktegel ger ett skönt och tryggt grepp under fötterna, vilket gör din studio säker att använda även under det kalla halvåret. Då marktegel har lågt behov av underhåll och klarar av hög belastning och slitage kan du i stället fokusera på att skapa nya heavy metal-hits i din nya studio.

Studio i husvagn

Dennis “Dejo” Andersson är en svensk producent och låtskrivare som nyligen fick en galen idé där han skulle bygga sin musikstudio i sin husvagn. Han kallar det själv för “världens galnaste projekt”, men har nu lyckats slutföra idén och åkt på inspelningsturné. Fokus i vagnen ligger på inspelning och under bänkarna finns gitarrer, keyboard och monitorer. Men husvagnen fungerar också som hem och Dennis kan steka mat och bada i den.

Portabel studio

Det går också bra att fixa en egen hemmastudio för den som bor i en liten lägenhet. Magnus “Kitok” Ekelund bor i en lägenhet på 1,5 rum i Jokkmokk, där han har egen mikrofon, mikrofonstativ, gitarrer, kompressorer, högtalare, elbas och ljudkort. I vardagsrummet jobbar han mest då det rummet har den bästa akustiken. Han menar att man kan bygga en studio på två sätt – portabelt eller väggfast – och han har valt det förstnämnda.

Skaffa rätt instrument

I din studio behöver du ha rätt instrument för att skapa ett genuint heavy metal-sound. Med elgitarr och elbas har du en bra utgångspunkt, då musikgenren utmärker sig för sina distade gitarrer. Med tiden har distade gitarrer blivit kvintessensen av hårdrock. Trummor är också en viktig del av heavy metal, där de sägs utgöra ryggraden i varje låt. En keyboard brukar vara bra att ha och kompa med, även om det inte förknippas lika hårt med hårdrocksgenren. Alla dessa instrument har det gemensamt att de kostar en del, vilket innebär att det är en viss investering att starta upp en hemmastudio. Men det kan också löna sig om du är en begåvad låtskrivare och producent, med goda möjligheter att lyckas inom heavy metal.